P-stwo geometryczne
Michał :): Hej

potrzebuje pomocy w zadanku:
oblicz p−stwo, że wybrany przypadkowo punkt wewnątrz okręgu x
2+y
2=4 leży na zewnątrz
prostokąta |x|<2, |y|<1
Znalzłem niby to zadanko na forum gdzie policzone to jest chyba...

ale nie wiem z czego ta
całka jest liczona nie do końca rozumiem (
https://matematykaszkolna.pl/forum/351789.html )
Gdyby ktoś mógł jakoś inaczej, albo wytłumaczył tamto byłbym wdzięczny =)
8 kwi 19:46
Leszek: Dla y = 1 , x2 +1 = 4 ⇒ x = √3 , calkujesz jeden fragment pola okregu nad prostokatem
∫ √4−x2 dx = ..... ( w granicach od 0 do √3 )
8 kwi 21:58
Leszek: Sorry za wczesnie wcisnalem calka : ∫ ( √4 − x2 −1) dx = .....
8 kwi 22:00
Michał :): 
ok rozumiem ale ta cała wychodzi mi inna niz panu Adamowi, skad wql w tej całce potem się
bierze Pi... chyba czegoś nie widze =D bo podstawiam do niej
√3 i 0 a w wyniku Adamm na pi
wpisane
8 kwi 23:34
Michał :): A no i dzięki Leszku za zainteresowanie

pomogłeś toszku, jeszcze trochę i prawie mi zaskoczy
w mózgu ^^ dziękuję
8 kwi 23:35