prawdopodobieństwo
Olek : Bardzo prosze o pomoc z takimi zadaniami
W pewnym regionie na 100 dzieci rodzi się średnio 40 dziewczynek.
Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w rodzinie, w której zaplanowano troje dzieci,
na świat przyjdzie:
a) najwyżej jeden chłopiec,
b) dokładnie jedna dziewczynka (i reszta chłopców),
c) co najmniej dwóch chłopców,
d) jaka jest średnia liczba chłopców i odchylenie standardowe w rodzinach z trojgiem dzieci.
Na pewnej wyspie w ciągu dekady dochodzi przeciętnie do 2 erupcji wulkanu.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że na tej wyspie w ciągu 10 lat dojdzie do:
a) dokładnie 3 erupcji,
b) co najwyżej 2 erupcji,
c) co najmniej 1 erupcji.
d) Jaka jest średnia liczba erupcji w ciągu dekady oraz odchylenie standardowe?
wredulus_pospolitus:
1)
a) najłatwiej z przeciwnego −−− urodzą się same dziewczynki:
| 4 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − ( |
| )3 |
| 10 | |
b)
c)
| | | 6 | | 4 | | 6 | |
P(C) = | ( |
| )2( |
| )1 + ( |
| )3 |
| | 10 | | 10 | | 10 | |
d)
to już samodzielnie spróbuj zrobić