Punkty
6latek:

Dane sa niewspolliniowe punkty ABC takie ze AB = BC
Znajdz konstrukcyjnie punkt D ze istnieje okrag wpisany w czworokat ABCD i istnieje okrag
opisany na tym czworokacie
Wydaje mi sie ze tym czworokatem bedzie kwadrat
Wiec nalezy skonstruowac punkt symetryczny dla C wzledem prostej AB
8 kwi 13:48
ite:
Takim czworokątem będzie deltoid o czwartym wierzchołku wyznaczonym przez okrąg opisany na
ΔABC. Nie wiem, tak z marszu, czy jeszcze jakiś inny (może ktoś podpowie).
Żeby to był kwadrat, to kąt między AB i BC musiałby mieć 90o, a tego nie ma w treści zadania.
8 kwi 14:20
6latek: Dziekuje

Sprawdze .
8 kwi 14:47
ite:
Jeśli mój opis nie jest wystarczający, to zrobię rysunek. Może ktoś jeszcze się wypowie, czy
istnieją inne rozwiązania.
8 kwi 14:50
Jerzy:
AB i CD nie mogą być przekątnymi deltoidu.
8 kwi 14:53
ite:

Dane są niewspółliniowe punkty A,B,C takie że |AB|=|BC|.
Moja konstrukcja jest taka:
1/ rysuję odcinki AB, BC, AB
2/ rysuję symetralne tych odcinków, znajduję środek okręgu opisanego na ΔABC
3/ przedłużam symetralną boku AB tak żeby przecięła okrąg, wyznaczając pkt D − czwarty
wierzchołek szukanego czworokąta
Z konstrukcji wynika, że istnieje okrąg opisany na ABCD.
BD jest średnicą tego okręgu a |AB|=|BC|, więc również |AD|=|DC|.
Stąd |AB|+|DC|=|BC|+|AD| czyli sumy długości przeciwległych boków czworokąta są równe.
Więc w ten czworokąt można wpisać okrąg.
Chyba wszystko się zgadza ? ?
8 kwi 15:32
6latek: Tak ite
Zgadza sie .
U mnie nie zgadzalyby sie oznaczenia
8 kwi 17:32
Mila:

ładna konstrukcja.
8 kwi 19:17
iteRacj@: Dziękuję!
8 kwi 21:02