prawdopodobienstwo
john: Rzucamy dziesięciokrotnie monetą. Wśród otrzymanych wyników dokładnie sześć razy otrzymaliśmy
orła. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w każdym z dwóch pierwszych rzutów otrzymaliśmy
reszkę?
Czy mój sposób jest poprawny merytorycznie?
Wiemy że sześć razy na dziesięć wypadł orzeł, omegą oznaczmy kolejność jaką mogły mieć
wyrzucone orły:
Niech zdarzenie A opisuje dwie reszki na początku, więc dla dwóch reszek mamy już ustaloną
kolejność, dla dwóch pozostałych wybieramy dwa miejsca z ośmiu pozostałych, więc:
W takim razie:
8 kwi 11:15
wredulus_pospolitus:
Dobrze kombinujesz ... ale to nie P(A) = 28 tylko #A = 28
8 kwi 11:47
Jerzy:
Przecież Ω to zbiór zdarzeń elementarnych , a nie ilość 6 elementowych kombinacji
zbioru 10 elementowego.
8 kwi 11:49
Jerzy:
| | | |
|A| uzyskasz taką samą , jeśli ulokujesz orly na 6 miejscach z pozostałych 8: | = 28 |
| | |
8 kwi 11:53
john: @wreduluspospolitus tak miałem na myśli A, nie wiem czemu napisałem P(A).
8 kwi 14:28
Jerzy:
Nadal masz źle policzoną |Ω|.
8 kwi 14:30
john: @Jerzy znam własności symbolu newtona. Obcięli by mi punkty np. na maturze za to że tak
określiłem omegę a nie np. inny zbiór B? Chodzi mi o to czy mógłbym tak to zapisać, czy muszę
z definicji.
8 kwi 14:31
john: | | | |
no ok, to jakbym zapisał |B| = | = 210, (gdzie |B| to ilość 6−elementowych kombinacji) |
| | |
?
8 kwi 14:34
Jerzy:
|Ω| to ilość zdarzeń elementarnych i liczba wyrzuconych 6 orłów nie ma na nią wpływu.
8 kwi 14:36
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... on ma policzone prawidłowo prawdopodobieństwo.
U niego po prostu:
Ω −−− zbiór takich 10 rzutów, w których 6 razy wypadł orzeł
I w tym momencie nie musisz (zbytecznie) bawić się w prawdopodobieństwo warunkowe.
8 kwi 14:59
john: @wredulus właśnie o to mi chodziło ale już nie chciałem się kłócić, dzięki.
8 kwi 15:02
Bleee:
John... za moich czasów nauczyciele kazali opisywać słownie czym jest Ω i A
Wkurzalo mnie to wtedy ale teraz widzę że to był dobry nawyk

Tobie odradzam to samo.
8 kwi 15:06
Bleee:
Doradzam miało być oczywiście
8 kwi 15:11
john: @Bleee przeciez opisalem
8 kwi 15:19
john: Tzn omega faktycznie moze byc troche myląca
8 kwi 15:20
Bleee:
Doradzam taka formule:
Ω − − − zbiór takich zdarzeń, w których w 10 rzutach dokładnie 6 razy wypadł orzel
A − − − zdarzenia, w których dwa pierwsze rzuty były reszkami
8 kwi 15:23
Bleee:
I później liczysz moce tych zbiorów.
PS. Gdyby w zadaniu było podane że Trzeba policzyć prawdopodobieństwo warunkowe, to niestety
wtedy konieczne byłoby zbudowanie bardziej ogólnej Ω, a zdarzeniem B byłoby to co potraktował
jako Ω.
8 kwi 15:24
john: Okej, dzięki faktycznie "zbiór" brzmi lepiej niż "kolejność".
I tak wiem, tylko staram się nie używać warunkowego tam gdzie nie jest konieczne, tak jest dla
mnie intulicyjniej.
8 kwi 15:28