Stożek - optymalizacyjne
BoosterXS: Rozpatrujmy wszystkie stożki o obwodzie przekroju osiowego równym 10.
Oblicz kosinus kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy tego stożka, którego objętość
jest największa.
2r + 2l = 10 /:2
r + l = 5 ⇒ l = 5 − r
Z tw. Pitagorasa w przekroju:
h
2 = l
2 − r
2
h
2 = (l+r)(l−r)
h
2 = 5*(l−r)
h
2 = 5*(5−r−r)
h
2 = 25−10r /
√
h =
√25−10r
| | 1 | |
V(r) = |
| πr2*√25−10r Dziedzina: r∊(0;5) |
| | 3 | |
V'(r) = ? Na moje oko wychodzi tu pochodna złożona, która nie jest w zakresie materiału liceum.
Zechce ktoś pomóc jak to dalej ruszyć?
ICSP: | | 1 | |
V(r) = |
| π √25r4 − 10r5 |
| | 3 | |
Ponieważ pierwiastek jest funkcja rosnącą, więc wystarczy znaleźć ekstremum funkcji :
V
2(r) = 25r
4 − 10r
5
Druga sprawa. Jeżeli przyjmiesz r ∊ (0 , 5) to pod pierwiastkiem możesz otrzymać wartość
ujemna.