Rozwiąż równanie sin 2x = cosx + |cos x| w zbiorze <0; 2π>
Miły Pan :3: Zadanie 585 ze zbioru Kiełbasy
Rozwiąż równanie sin 2x = cos x + |cos x| w zbiorze <0; 2π>
A więc zrobiłem tak...
2sinxcosx − cosx − |cosx| = 0 / : cosx
| | |cos x| | |
2 sin − 1 − |
| = 0 |
| | cos x | |
dla cos x ≥ 0 będzie przedział:
i wtedy równanie przyjmie
2sin − 2 = 0 / : 2
sinx = 1
| | π | |
Sinus w wymienionym wyżej przedziale przyjmie 1 dla x = |
| |
| | 2 | |
dla cos < 0
| | π | | 3 | |
sin x = 0 dla przedziału ( |
| , |
| π) |
| | 2 | | 2 | |
W którym to przedziale sin x = 0 dla π
| | π | |
Moja odpowiedź więc to x = |
| , x = π |
| | 2 | |
| | 3 | |
Jednak według Kiełbasy brakuje mi jeszcze |
| π... dlaczego? to przedział dla sin x = 1 w |
| | 2 | |
którym to sinus przyjmuje −1 a nie 1
7 kwi 22:49
ICSP: bo dzielić przez 0 nie można.
7 kwi 22:54
mat: 1) gdy x∊<0,π/2>∪<3/2π,2π> to cosx≥0
sin2x=cosx+cosx
2sinxcosx=2cosx
sinxcosx − cosx=0
cosx(sinx−1)=0→cosx=0 lub sinx=1
2) gdy x∊(π/2,3/2π) to cosx<0
sin2x=cosx−cosx
2sinxcosx=0→sinx=0 lub cosx=0
7 kwi 22:59
Miły Pan :3: Aaa... okej... już rozumiem. Dziękuje! Czyli lepiej nigdy nie dzielić tak jak to teraz
zrobiłem, prawda? Zawsze co najwyżej wyciągać przed nawias
7 kwi 23:03
ICSP: Zawsze lepiej wciągnąć przed nawias.
7 kwi 23:04
Miły Pan :3: Dziękuję
7 kwi 23:05