Funkcja Homograficzna, przekształcenie
roccerr: Wyznacz wszystkie punkty o obu współrzędnych całkowitych należące do wykresu funkcji
| | x2(x+1)−2 | |
Zaczynam robić tak |
| =.... i potem wszystko mi źle wychodzi a w odpowiedziach |
| | x+1 | |
ma wyjsc
7 kwi 21:20
ICSP: x3 − 1 = x3 + 1 − 2
7 kwi 21:24
Leszek: | x3 +1 −2 | | 2 | |
| = x2 −x +1 − |
| |
| x+1 | | x+1 | |
Aby to byla liczba calkowita to : x+1 = { 1,−1,2,−2}⇒x= { 0,−2,1 −3}
7 kwi 21:26
Jack: Rozpisujac bardzo szczegolowo:
| x3−1 | | x2(x+1)−x2 − 1 | | x2(x+1)− (x2 + 1) | |
| = |
| = |
| = |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | x2+1 | | x(x+1)−x+1 | |
= x2 − |
| = x2 − |
| = |
| | x+1 | | x+1 | |
| | x(x+1)−(x−1) | | (x−1) | | x+1−2 | |
= x2 − |
| = x2 − x + |
| = x2−x+ |
| = |
| | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
7 kwi 21:28
roccerr: Kompletnie nie myśle...
Dzięki <3
7 kwi 21:29
Leszek: Wystarczy przeciez wzor skroconego mnozenia dla x3 +1 = .......
7 kwi 21:29
Jack: albo tak jak przedstawili to koledzy powyzej
mozna skorzystac z tego ze
x3 − 1 = x3 + 1 − 2
i wtedy ze wzoru a3 + b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
(rozpisac x3 + 13 za pomoca tego wzoru)
7 kwi 21:29
ICSP: Tutaj nawet nie trzeba myśleć.
Można podzielić wielomiany schematem Hornera.
Schemat.
7 kwi 21:30
Jack: ano faktycznie,
no to 3 sposoby na zadanie...
7 kwi 21:35