matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica ciągu
rocky:
Oblicz granicę ciągu: lim
n→
∞
(1+(0,998)+(0,998)
2
+...+(0,998)
n
)
a
1
Ze wzoru S=
wychodzimy mi S=500, i teraz moje pytanie czy taki zapis jest poprwany
1−q
formalnie lim
n→
∞
500=500 ?
7 kwi 19:15