Nierówność
Michał: Witam,
Uzasadnij nierówność
Czy mogę to zapisać jako
I potem pomnożyć obustronnie razy 4
20 − 1 ?
7 kwi 19:04
PW: Oczywiście.
7 kwi 19:06
Leszek: Otrzymasz wowczas : 420 − 4 < 420 −1⇔ −3< 0
7 kwi 19:08
ICSP: 4
20 − 1 > 4
20 − 4 = 4(4
19 − 1)
więc
| 419 − 1 | | 419 − 1 | | 1 | |
| < |
| = |
| |
| 420 − 1 | | 4 (419 − 1) | | 4 | |
7 kwi 19:11
PW: Lepiej pokazać (tak ponoć bardziej elegancko)
| 419−1 | | 419−1 | | 419−1 | | 1 | |
| = |
| < |
| = |
| |
| 420−1 | | 4(419−1)+3 | | 4(419−1) | | 4 | |
7 kwi 19:25
PW: Ło, nie odświeżyłem i napisałem to samo co ICSP
7 kwi 19:27