prawdopodobienstwo
Martyna: ze zbioru 1,2,3,4....21 wylosowano 3 liczby oblicz prawdopodobienstwo ze suma liczb jest liczba
parzysta jesli wiadomo ze jedna z wylosowanych liczb jest liczba 5
7 kwi 18:25
Mila:
X={1,2,3,4....21}
Xp={2,4,6,8,10,12,14,16,18,20}− 10 liczb
Xn={1,3,7,9,11,13,15,17,19,21}− 10 liczb
|
A− suma wylosowanych trzech liczb jest parzysta
B− jedną z wylosowanych liczb jest liczba 5
20
2
1
|B|=
=
*20*19=19*10
2
10
1
10
1
|A∩B|=
*
=10*10 wylosowano jedną liczbę parzystą i jedną nieparzystą