Proste ai b przecinaja sie pod kątem γ i wycinaja z okregu luki odpowiadajace kątom srodkowym
α i β
Znajac miary katow α i β znajdz miare kata γ gdy
a) proste przecinaja sie na zewnatrz okregu
Tak sa zaznaczone
Jest wskazowka
Narysuj odpowiedni kat wpisany oparty na tym samym luku co kat α
sa takie dwa katy co widze ale to mi nic nie daje
| α−b | ||
Odp γ= | ||
| 2 |
| α−β | ||
γ= | ||
| 2 |
| α | ||
∡BDA= | − | |
| 2 |
| β | ||
∡DAE= | ||
| 2 |
| β | ||
∡BDA= | +γ kąt zewnętrzny Δ jest równy sumie kątów wewn. nieprzyległych do niego | |
| 2 |
| α | β | ||
= | +γ | ||
| 2 | 2 |
| α−β | ||
γ= | ||
| 2 |
Czy może być inny sposób niż w podpowiedzi?
Ostatnio wreduluspospolitus zapytal mnie dlaczego sie tak uparlem na te kąty zewnetrzne
.
| α+β | ||
Odp . | ||
| 2 |