Statystyka
Whale: Udowodnij równość:
| | nk | |
lim (n −> oo) ∑(k=0 do n) e−n |
| = 1/2 |
| | k! | |
Podpowiedzia jest aby skorzystać z centralnego twierdzenia granicznego do niezależnych
zmiennych losowych o jednakowym rozkłądzie Poissona z parametrem 1.
Dla takich zmiennych losowych, potrafię wyliczyć EX=1, D
2X=1. Oraz widzę, że jeżeli
wzielibyśmy rozkład Poissona z parametrem n to suma jest po prostu sumą zmiennych losowych z
rozkładu Poissona z parametrem n. Aczkolwiek nie potrafię wywnioskować z tego nic konkretnego.
Mogę prosić o naprowadzenie?