Suma ciągu geometrycznego podzielna przez 4, 7 i 13
matematyczek: Mam problem z wykazaniem, że
3 + 32 + 33 + 34 + ... + 390 jest podzielna przez 4, 7 i 13 udało mi się udowodnić
podzielność przez 4, ale nie mam pojęcia jak się zabrać za 7 i 13.
7 kwi 17:53
Mila:
Podzielność przez 13:
(3 + 32 + 33 )+ (34 +35+36)+ ... +(388+389+ 390)=
3*(1+3+32)+34*(1+3+32)+......+388*(1+3+32)=
3*13+34*13+.....388*13=
=13*k, gdzie k∊N+
7 kwi 18:41
PW: A podzielność przez 7 udowodnimy grupując po 6 kolejnych wyrazów.
7 kwi 19:04