trygonometria
nkp: Bardzo proszę o pomoc:
| | sin(β/2) * sin(γ/2) | |
Udowodnij, że w dowolnym trójkącie ABC: ha= 2p * |
| |
| | cos(α/2) | |
Oznaczenia standardowe: α,β,γ − miary kątów trójkąta w wierzchołkach odpowiednio A,B,C , 2p −
obwód trójjkąta, h
a − wysokość trójkąta opuszczona z wierzchołka A.
7 kwi 16:58
nkp: Bardzo proszę o pomoc
7 kwi 17:30
ABC:
trzeba porównać dwa wzory na pole trójkąta
otrzymasz równość
ah
a=2rp
zostaje udowodnić lub wygoglować

dowód wzoru na promień okręgu wpisanego:
| | a sin(β/2) sin(γ/2) | |
r= |
| |
| | cos(α/2) | |
7 kwi 19:55
AAA: Oznacz środek okręgu wpisanego jako O i BO=e CO=f
sin(β/2)=r/e sin(γ/2)=r/f
Więc aby osiągnąć to co koleżanka/kolega napisał(a) wyżej trzeba dowieść że ef cos(α/2)=ar
Kąt BOC = 180−β/2−γ/2 = 180 − (β/2+γ/2)= 180 − (90 − α/2) <z sumy α+β+γ=180>
= 90+α/2
PoleBOC= ar/2=ef sin(90+α/2)/2
więc ze wzorów red. ar=ef cos(α/2)
13 mar 00:27