prawdopodobieństwo
Ziółek: Hej, potrzebuje pomocy z tym zadaniem:
W urnie jest sześć kul, w tym 2 czarne i 4 białe. Bez zwracania wylosowano dwie kule.
Niech zmienną losową X będzie liczba kul czarnych wśród 2 wylosowanych.
a) Zapisać funkcję prawdopodobieństwa zmiennej losowej (tabelka)
b) Obliczyć i zinterpretować E(X) oraz D(X)
c) Obliczyć prawdopodobieństwa zdarzeń:
◦ wylosowano co najwyżej jedną czarną kulę
◦ wylosowano co najmniej jedną kulę białą
d) Wyznaczyć funkcję dystrybuanty F(x) i narysować jej wykres.
7 kwi 14:23
Ziółek: głównie to chodzi mi o podpunkt a
7 kwi 14:53
Ziółek: mógłby ktoś podpowiedzieć?
7 kwi 14:53
PW: Używasz jakiegoś koszmarnego języka pseudomatematycznego.
Zmienna losowa jest funkcją (patrz definicja).
Co ma oznaczać funkcja prawdopodobieństwa zmiennej losowej?
A co ma oznaczać funkcja dystrybuanty F(X)?
Ja się nie dziwię, że studenci nie rozumieją tego wszystkiego, jeżeli opowiada się o tym w ten
sposób
7 kwi 15:03
Ziółek: No to dokładna treść zadania jest
7 kwi 15:13
mat: Funkcja prawdopodobieństwa − funkcja gęstości. Ja bym się aż tak nie czepiał, treść jest jasna
7 kwi 15:17
mat: P(X=0)=6/15
P(X=1)=8/15
P(X=2)=1/15
7 kwi 15:21
mat: EX =O*P(X=O)+1*P(X=1)+2*P(X=2)
7 kwi 15:23