help!
Wydi: Za pomocą cyfr {0,3,4,5,6,9} tworzymy wszystkie możliwe liczby trzycyfrowe o rożnych cyfrach.
Spośród tych liczb wybieramy losowo trzy różne liczby. Oblicz prawdopodobieństwo że co najmniej
jedna spośród wylosowanych liczb jest podzielna przez 45.
Zacząłem tak...
5x5x4=100 liczb (wszystkie możliwe liczby 3−cyfrowe)
| | | | 98*99*100 | |
dalej wybieram losowo 3 ze 100 czyli | = |
| =161700 |
| | | 6 | |
Liczby podzielne przez 45 muszą się dzielić przez 5 i 9.
Więc podstawiając sobie wyszło mi ich 6.
360
630
540
450
945
495 (na końcu wiadomo musi być 0 lub 5 oraz suma cyfr podzielna przez 9)
I tu się zatrzymałem... CO TRZEBA ZROBIĆ DALEJ
kajko:
Wydi źle to policzyłeś
ilość wszystkich liczb trzy−cyfrowych z tego zbioru: 5*5*4= 100
podzielnych przez 45 jest
7
360,
405,450,495,540,630,945
teraz to policz , pozdro