Okrąg
o rany julek:
Napisać równanie okręgu postaci (x−a)
2 + (y+b)
2 =R
2 jeśli wiadomo:
| | −2(x−2) | |
−−−y'(x)= |
| |
| | 2√18−(x−2)2 | |
−−−okrąg ten posiada styczną y=−x+5
7 kwi 08:00
pudel i hanecka:
y=−x+5 ⇔y=mx+5
y'(x)=m
_______________
________________________
2(x−2)
2=18
________________
x=−1∨x=5
(x−2)
2+(y+b)
2=18
_________________
y=−3−b ∧ y=−x+5 ∧ x=5 → b=−3
y=−3−b ∧ y=−x+5 ∧ x=−1→ b=−9
y=3−b ∧ y=−x+5 ∧ x=−1→ b=−3
y=3−b ∧ y=−x+5 ∧ x=5 → b=3
_________________________ cdn
7 kwi 08:34
pudel i hanecka:
cdn:
−−−(x−2)2 +(y−3)2 =18
y=−x+5
_______________
Δ=36>0 nie
__________________
(x−2)2 +(y−9)2 = 18
y=−x+5
___________________
Δ=48>0 nie
___________________
(x−2)2 + (y+3)2 =18
___________________
Δ=0 tak
___________________
Zatem odp:(x−2)2 + (y+3}2=18
7 kwi 08:45