Obszar
Azmuth: Witam, mam pytanie co do pewnej definicji.
Otóż, nie rozumiem pojęcia obszaru oraz jak rozpoznać czy coś jest obszarem, obszarem otwartym
czy domkniętym. Co to znaczy że zbiór jest otwarty ? Czy mógłby mi to ktoś w przystępny sposób
wytłumaczyć ?
7 kwi 01:52
jc: Zbiór jest otwarty, jeśli wraz z każdym punktem należącym do zbioru, mieści się w zbiorze
pewne otoczenie tego punktu.
W przestrzeniach metrycznych otoczeniem punktu nazywamy każdą
kulę otwartą o środku w danym punkcie.
Są też inne definicje.
Przykład. Przedział (0,1) jest zbiorem otwartym.
Załóżmy, że p ∊(0,1). Niech r=min(p, 1−p). Wtedy (p−r, p+r) ⊂ (0,1).
Przedział [0,1) nie jest zbiorem otwartym w R (rozważ punkt 1).
Jeśli jednak cały nasz świat to przedział [0,1), to przedział [0,1) będzie zbiorem otwartym.
7 kwi 08:01
Azmuth: Mieści się oznacza, że nie całkowicie, tylko kawałek tego otoczenia musi się mieścić, tak ?
Ja na obszar patrzę na razie tylko w kontekscie podzbiorów płaszczyzny, ale bardzo dziękuję za
odpowiedź
8 kwi 00:26
Azmuth: Bo przecież przedział [0,1) jest zbiorem otwartym w R, bo dla każdego punktu jego "część"
otoczenia mieści się.
8 kwi 00:30
jc: mieści się = zawiera się
A ⊂ X jest otwarty ⇔ dla każdego x ∊ A, znajdziemy otoczenie V punktu x takie, że V ⊂ A.
Obszar = zbiór otwarty i spójny.
Z płaszczyzną jest podobnie jak z prostą, ale ciekawiej. Podzbiory spójne prostej, to
przedziały. Na płaszczyźnie mamy dużo więcej możliwości.
8 kwi 06:36