Czy te zapisy są równoważne?
Miły Pan :3: Mam bardzo głupie pytanie − ale bardzo mnie nurtuje
Jeśli mam na przykład:
cos2x = 0
I teraz jakby mam trzy możliwości
Możliwość 1:
| | π | | π | |
x = |
| + kπ lub x = − |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
Możliwość 2:
Możliwość 3:
| | π | | 3π | |
x = |
| + kπ lub x = |
| + kπ |
| | 4 | | 4 | |
I moje pytanie brzmi: czy te zapisy są równoważne? Niezależnie którą możliwość wybiorę na
maturze to jest poprawnie, czy nie rozumiem? Pan Kiełbasa różnie to podaje w odpowiedziach
7 kwi 01:49
ABC:
dla mnie najbardziej naturalną drogą jest
cos2x=0
ale można udowodnić że zbiory rozwiązań określane przez warunki 1,2,3 są równe
7 kwi 07:58
Miły Pan :3: Czy to znaczy, że na maturze moge zapisać odpowiedź na wszystkie trzy sposoby i będzie
poprawnie, tak?
7 kwi 17:16
ABC:
znasz takie powiedzenie "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu" ?
zapisz w jeden sposób wybrany przez ciebie
7 kwi 19:38
Miły Pan :3: Oooh! Raczej chodziło mi o to, że niezależnie od tego jak zapisze to nie stracę punktów − a
nie, że chce zapisywać odpowiedzi w trzech formach

Ale bardzo dziękuje za pomoc! :3
7 kwi 22:40