Ostrosłup prawidłowy.
nick1: Punkt S jest wierzchołkiem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, a punkty E, F są odpowiednio
środkami krawędzi AB i CD jego podstawy. Krawędź podstawy i wysokość tego ostrosłupa mają taką
samą długość równą 1. Płaszczyzna przechodząca przez punkty E i F przecina krawędzie boczne
odpowiednio w punktach G oraz H. Oblicz pole otrzymanego przekroju, wiedząc, że jest ono dwa
razy większe od pola czworokąta BCGH.
Będę bardzo wdzięczny za dokładne wytłumaczenie.
7 kwi 01:41
Eta:

Przekrojem jest trapez równoramienny EFHG
Trapezy EFHG i BCHG mają podstawy równej długości
i wysokości 2h i h ( bo pola są w stosunku 2:1 z treści zadania
W ΔSOM tgα= |SO|/|OM| ⇒ tgα=2 to cosα=1/
√5
z tw. kosinusów w ΔOMN
4h
2=h
2+
14−2*h*
12*
1√5
to
3h
2+
1√5h−
14=0 Δ=16/5 ,
√Δ=4/
√5
to h=1/2
√5 więc 2h= 1/
√5
oraz w ΔOMN
cosα=|KM|/h ⇒ |KM|=1/10 to |OK|=9/10
to |GH|=0,8 oraz |BC|=1 i h=1/2
√5
więc P(EFHG)=2P(BCHG) = 2* (
12*1,8*
12√5)=
1,8√510
P(EFHG)=0,18
√5
================
Ciekawe czy taką masz odp?
Ładne zadanko
7 kwi 13:39
nick1: Odpowiedź się zgadza. Ślicznie dziękuje!
9 kwi 19:01