Miary kątow
6latek:

Znajdz miary katow α i β
Za duzo tych kresek
6 kwi 23:13
a7: α=20o
6 kwi 23:21
6latek: Dlaczego ?
6 kwi 23:23
a7:

kąt EOA jest równy 60 stopni gdyż jest to kąt środkowy dwa razy większy niż kąt ECA
odejmujemy 20 stopni DOE i dzielimy na dwa gdyżDAO to kąt środkowy dwa razy większy od α
wychodzi 20
o
6 kwi 23:29
a7: zgadza się?
6 kwi 23:30
a7: gdyż DOA to kąt środkowy dwa razy większy niż α
6 kwi 23:31
6latek: Tak .
Na dzisiaj juz wystarczy . Jutro sie dokonczy . Dobranoc
6 kwi 23:37
a7:
6 kwi 23:39
a7:

β=20
o
kąt COB jest równy 20
o gdyż jest katem środkowym dwa razy większym niż kąt CAB
kąt BOC=140
o (180
o−2*20
o)
| 180o−140o | |
β= |
| =20o (z sumy miar kątów w trójkącie oraz ponieważ EOC jest to trójkąt |
| 2 | |
równoramienny)
7 kwi 00:23
6latek: Dziekuje Ci bardzo .

Wiele zrozumialem .
7 kwi 10:21