Lilly: 1. x-6/x-1 + 2x-6/x2-1 =
2. 3x/x-1 + 1-3x2/x2-2x+1 =
3. x-1/x2+x + x+1/x2-x =
17 lis 16:22
Basia:
Cyba źle to napisałaś. Nawiasów brakuje. Pewnie miałaś to na kresce ułamkowej. Napisz to
ponownie biorąc liczniki i mianowniki w nawiasy. Myślę, że to miało być:
(x-6)/(x-1) + (2x-6)/(x2-1) =
(x-6)/(x-1) + (2x-6)/[(x-1)(x+1)] =
[ (x-6)(x+1) + 2x-6 ]/[(x-1)(x+1)] =
dalej licz sama, to zwykłe mnożenie
Pozdrawiam
belfer
17 lis 16:50
karloz: Basia - zwykłe dodawanie potrafi sprawić trudności...
17 lis 16:54
yeti: 1/ 1 -- krok -- zawsze musisz określić dziedzinę
wyrazeń wymiernych





!

więc D; x≠ 1 i x≠ -1 (bo wtedy mianowniki sie zerują OK

2 --- krok --- ustalamy wspólny mianownik( bo to ułamki

czyli (x- 1)( x
2 - 1) = (x -1 (x -1)(x +1) wiesz

3 --- krok ( tak jak w dodawaniu ułamków
o różnych mianownikach
czyli (x - 6)(x +1) + 2x x
2 +x - 6x - 6 x
2 - 5x - 6
----------------------- = -------------------- = --------------
(x - 1)( x +1) (x - 1)(x +1) (x -1)(x +1)
4 ---- krok rozkładamy licznikna czynniki ( jak się da

:

czyli liczymy Δ -tę Δ = 25 + 24 = 49
√Δ = 7
x
1 = 6 x
2 = - 1
teraz rozkład na czynniki tego licznika x
2 - 5x - 6 = ( x -6)(x +1)

czyli (x -6)(x +1)
---------------- ( widać ,że przy założ x≠ -1 skróci się
(x -1)(x +1) wspólny nawias (x + 1) tak


x - 6
więc wynik jest --------- ( tutaj już nic nie skracamy





!


x - 1
spróbuj nastepne powinnaś juz wiedzieć krok po kroku OK

?
napisz jaki będziesz mieć wynik to pomogę sprawdzić
17 lis 16:59
17 lis 17:02
yeti:
tzn.. w liczniku do x
2 - 5x - 6 +
2x - 6 
czyli x
2 -3x - 12
i nic sie nie skróci

odp ; x
2 - 3x - 12
---------------- ok


(x-1)(x +1)
17 lis 17:08