Kat miedzy styczna a cieciwa
6latek:

Trojkat ABC jest rownoramienny
Znajdz miare kąta β (punkt O jest srodkiem okregu
Dorysowalem do rysunku drugi kat β oraz promien OB stad dostalem kat srodkowy 2β
I na tym moj pomysl sie skonczyl
6 kwi 20:31
iteRacj@: Kąt OBB' jest prosty.
6 kwi 20:40
52:

1) 2β+2α=180
o
2) γ=180
o−2β=180
o−α
1) 2β+2α=180
o
β+α=90
o
2) γ=180
o−2β=180
o−α
2β=α
Wstawiam α=2β
do pierwszego równania
β+2β=90
o
3β=90
o
β=30
o
Chyba tak to będzie, chociaż nie dam sobie ręki uciąć
6 kwi 20:40
6latek: Witaj Kamilu
bezendu jest w Niemczech
6 kwi 20:48
Eta:
Kąt przy wierzchołku A jest też 2β jako kąt zewnętrzny ΔABC
więc ΔOAB jest równoboczny 2β=60o
6 kwi 20:51
52: Witaj 6latku

nie wiedziałem. Wiesz może czy praca albo wyjazd z uczelni?
A jak masz jakieś pytania co do rozwiązania zadania to pisz śmiało
6 kwi 20:51
6latek: jak sie pojawi jeszce na forum to go zapytam
Ale chyba pojechal sie cos tam uczyc
Eta 
dziekuje .
Zrobilem to tak
2β+β+90
o= 180
o ⇒β=30
o
I taka tez jest odpowiedz
6 kwi 20:59
6latek: Eta 
Twoje rozwiazanie rozumiem .
Tylko ze nie zauwazam takich rzeczy .
6 kwi 21:38
Eta:
Można też tak
ΔOCB prostokątny o kątach ostrych β i 2β
to 3β=90o ⇒ β=30o
6 kwi 21:42