Równanie trygonometryczne
Karola: | | √3 | |
Rozwiąż równanie √sin2x= |
| |
| | 2 | |
Czy tak powinienen zacząć?
|sin2x|=
√32
6 kwi 17:56
PW: | | √3 | |
|sinx| = |
| , skąd wziąłeś sin2x? |
| | 2 | |
6 kwi 17:58
Tomek: przepraszam, w treści jest 2x, wiedziałem o tym lecz źle zapisałem w zadaniu

(nick siostry, zapomniałem zmienić

)
6 kwi 18:03
PW: No zaraz, równanie ma postać
6 kwi 18:06
Tomek: czyli
| | π | | 2 | |
2x= |
| +kπ ⋁ 2x= |
| π+kπ? |
| | 3 | | 3 | |
6 kwi 18:06
Tomek: | | √3 | |
równanie ma postać √sin22x= |
| |
| | 2 | |
6 kwi 18:07
Jerzy:
Czyli : sin2x = U lub sin2x = − U
6 kwi 18:08
Tomek: a w ten sposób jaki ja zapisałem nie może być? Narysowałem wykres i odbiłem ujemną część na
stronę dodatnią.
6 kwi 18:10
Jerzy:
A jaki jest okres podstawowy funkcji sinx ?
6 kwi 18:15
6 kwi 18:19
Jerzy:
18:06 rozwiązuje sin2x = U i jest bardzo blisko.
6 kwi 18:22