Rozwiązać układ równań
Maciej: Rozwiązać układ równań:
6 kwi 17:30
Jerzy: Pomnóż drugie równanie przez 3, potem dodaj stronami.Wyeliminujesz y.
6 kwi 17:34
Maciej: czyli: 3x
2−18x=0
3x(x−6)=0
i
6 kwi 17:43
Jerzy:
A skąd druga para ?
6 kwi 17:46
Maciej: z nawiasu
6 kwi 17:50
Jerzy:
Podstaw x = 6 do drugiego równania.
6 kwi 17:51
Maciej: w sumie nie napisałem, muszę wyznaczyć ekstrema lokalne dwóch zmiennych i nie wiem ile ten
układ ma mieć rozwiązań
6 kwi 18:03
Jerzy:
Dwa.
6 kwi 18:04
Maciej: | | ⎧ | x=0 | |
| to jak podstawie x=6 do drugiego równania to mam | ⎩ | y=18 |
|
6 kwi 18:09
Jerzy:
Czyli masz dwa punkty stacjonarne (0,0) i (0,18)
6 kwi 18:10
Jerzy:
Upss... (0,0) i (6,18)
6 kwi 18:11