Ile było jabłek?
Ulek: W koszu była pewna liczba jabłek. Piotr zjadł 1/3 wszystkich jabłek i jeszcze 2 jabłka. Paweł
zjadł 1/4 wszystkich jabłek i jeszcze jedno jabłko. Lech zjadł połowę z pozostałych jabłek.
Okazało się wtedy, że w koszyku pozostała 1/6 początkowej liczby jabłek. Ile jabłek było
początkowo w koszyku?
6 kwi 16:59
Bleee:
Skoro została 1/6 wszystkich. Więc Leszek zjadł 1/6 wszystkich jakblek
Wiec dwaj pierwsi zjedli w sumie 7/12 wszystkich jabłek + 3 jabłka. Co stanowi (1 − 1/6 − 1/6)
= 2/3 = 8/12 jabłek
Wiec 3 jabłka = 1/12 wszystkich jabłek. Więc jabłek było 36
6 kwi 17:16
Ulek: Dlaczego Leszek zjadł 1/6 jabłek ? − nie mogę tego zrozumieć.
6 kwi 18:08
wredulus_pospolitus:
przed zjedzeniem przez Leszka w koszu jest x jabłek ... POŁOWĘ Z NICH zjada Leszczek i zostaje
| | 1 | | 1 | |
(połowa z tych co było czyli z x) |
| wszystkich jabłek ... więc i |
| wszystkich |
| | 6 | | 6 | |
jabłek musiał zjeść Leszek
6 kwi 18:55
Mila:
x− liczba jabłek w koszu
| 1 | |
| x+2 − liczba zjedzonych jabłek przez Piotra |
| 3 | |
| 1 | |
| x+1− liczba zjedzonych jabłek przez Pawła |
| 4 | |
| 1 | | 1 | | 7 | |
| x+2+ |
| x+1= |
| x+3 − łącznie zjedzone jabłka |
| 3 | | 4 | | 12 | |
| | 7 | | 5 | |
x−( |
| x+3)= |
| x−3 − tyle jabłek zostało w koszu, z tego połowę zjadł Lech, |
| | 12 | | 12 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | | 3 | |
czyli: |
| *( |
| x−3 )= |
| x− |
| −liczba zjedzonych jabłek przez Lecha |
| | 2 | | 12 | | 24 | | 2 | |
Suma jabłek w koszu:
| 7 | | 5 | | 3 | | 1 | |
| x+3+ |
| x− |
| + |
| x=x |
| 12 | | 24 | | 2 | | 6 | |
| | 14 | | 5 | | 4 | | 3 | |
( |
| + |
| + |
| )x−x=− |
| |
| | 24 | | 24 | | 24 | | 2 | |
x=36
Lepiej , jak
Artur radzi , tyle Lech zjadł, ile zostało
x=36
6 kwi 22:05
Ulek: Dziękuję za pomoc
7 kwi 12:21