Łącza A,B ; prawdopodobienstwo
kokosik: Hej
Proszę bardzo o pomoc z dwoma (w sumie to jednym) zadaniami z prawdopodobieństwa klasycznego.
Mamy dwa łącza z prawdopodobieństwem poprawnego przesłania ramki i otrzymania
potwierdzenia jej prawidłowego odbioru równym 0.25 dla łącza A oraz 0.5 dla łącza B. Próby
przesłania ramki są podejmowane na przemian łączem A i łączem B, aż do otrzymania
potwierdzenia odbioru ramki. Obliczyć prawdopodobieństwo, że ramka dotrze do celu łączem A,
gdy rozpoczynamy transmisję: (a) od łącza A oraz (b) od łącza B.
Mam wyniki (0,4 oraz 0,2), ale nie końca rozumiem skąd się biorą, mógłby ktoś wytłumaczyć tak
na chłopski rozum?
6 kwi 15:33
wredulus_pospolitus:
a)
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | |
P(A) = |
| + |
| * |
| * |
| + ( |
| * |
| )2* |
| + ... |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | |
jak widzisz jest to suma ciągu geometrycznego: a1 = |
| ; q = |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
liczysz
| | 1 | | 1 | |
analogicznie b) (tylko tam a1 = |
| * |
| |
| | 2 | | 4 | |
| | 3 | | 1 | |
PS. q = |
| * |
| oznacza: nie zaszło łączem A i nie zaszło łączem B |
| | 4 | | 2 | |
6 kwi 16:20
kokosik: Dzięki bardzo
A coś takiego jak policzyć?
Mamy dwa łącza z zadania zdefiniowanego powyżej. Użytkownik nr 1 korzysta z łącza typu A, a
użytkownik nr 2
korzysta z łącza typu B. Obaj użytkownicy transmitują ramki jednocześnie. Oblicz
prawdopodobieństwo, że użytkownik nr 1 pierwszy otrzyma potwierdzenie odbioru ramki.
9 kwi 15:31