Miara kata
6latek:

Znajdz miare kąta ABC (punkt O jest srodkiem okregu
Tyle wymyslilem
6 kwi 15:27
Jerzy:
Najpierw podaj jakie są dane.
6 kwi 15:30
6latek: Rysunek jest bez tych zielonych linii (dorysowalem je sam
6 kwi 15:31
6latek: Podbijam
6 kwi 19:02
a7: 110o
6 kwi 19:16
6latek: mam juz
Miara kata ABC wynosi 110o
6 kwi 19:16
a7: D=wierzchołek kąta 30o
kąt BDA=40o, gdyż jest to kąt wpisany oparty na tym samym łuku co BOA
aby na czworokącie dało się opisać okrąg suma przeciwległych kątów musi się sumować do 180 więc
kąt CBA= 180− (30+40)=110o
6 kwi 19:21
6latek:
6 kwi 19:30
6latek: Zrobilem to troche inaczej
Z mojego rysunku miara kąta ABO wynosi 50o
Kąt COB ma miare 60 o bo to srodkowy dla kata wpisanego 30o
wiec kat CBO ma miare 60o
50o+600= 110o
6 kwi 19:35
6latek: Tez myslaem o kacie 40o tylko nie pomyslaem o czworokacie
Twoje rozwiazanie jest o wiele prostsze
6 kwi 19:37
a7:
6 kwi 23:05