Wyznaczyć pochodną kierunkową funkcji
Krzysztof: Wyznaczyć pochodną kierunkową funkcji f(x,y,z)=x
2y+z
2−xyz w punkcie P(1,1,2) w kierunkach:
→
v
1=[1,2,1]
→
v
2=[1,−2,−1]
Proszę o sprawdzenie
grad f=[2xy−yz, x
2−xz, 2z−xy]
→
||v
1||=
√6
| v1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
| =[ |
| , |
| , |
| ] |
| ||v1|| | | √6 | | √6 | | √6 | |
| df | |
| =[2xy−yz, x2−xz, 2z−xy] * |
| dv1 | |
| | 1 | | 2 | | 1 | | 2xy−yz | | 2x2−2xy | | 2z−xy | |
[ |
| , |
| , |
| ]= |
| + |
| + |
| = |
| | √6 | | √6 | | √6 | | √6 | | √6 | | √6 | |