liczby
123abc: Udowodnij że każda liczba całkowita( wieksza od 1)
złożona z samych jedynek nie jest kwadratem innej liczby calkowitej
6 kwi 13:45
ABC:
dość prosta argumentacja może być taka:
liczba postaci 111..111 daje resztę 3 z dzielenia przez 4 (jeśli więcej niż jedna jedynka)
kwadrat dowolnej liczby całkowitej daje resztę 0 lub 1 z dzielenia przez 4
6 kwi 14:08
123abc: ok, dzięki czyli pozostaje mi udowodnić twoje argumenty, zawsze jakiś punkt zaczepienia
6 kwi 14:11
ABC:
zauważ 11 daje resztę 3
a 111 =11+100 daje taką samą resztę bo 100 dzieli się przez 4
następnie 1111=111+1000 daje taką samą resztę co 111 itd.
a kwadraty ze wzoru np. (4p+3)
2=16p
2+24p+8+1=4(4p
2+6p+2)+1
6 kwi 14:15
123abc: no w sumie tak jest przejrzyściej, a ja się bezmyślnie na indukcje matematyczna
juz rzuciłem
6 kwi 14:19