dowod
salv: Dane sa liczby całkowite a i b. Wykaz,ze jezeli liczba a3 jest podzielna przez a+b,to liczba
b3 jest też podzielna przez a+b.
Czy można to wykazać w ten sposób?
Załóżmy,że b3 nie jest podzielne przez a+b,a3 jest,więc a3+b3 nie powinno być
podzielne przez a+b
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2) −< ale ich suma jest podzielna,więc b3 jest rowniez
podzielne przez (a+b)
6 kwi 13:31
iteRacj@:
a3 jest podzielne przez 3 ⇔ a3=k(a+b), gdzie k całkowite
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
b3=(a+b)(a2−ab+b2)−a3=(a+b)(a2−ab+b2)−k(a+b)=(a+b)[(a2−ab+b2)−k] a więc jest
podzielne przez (a+b)
6 kwi 13:38
iteRacj@: *a3 jest podzielne przez (a+b)
6 kwi 13:39
jc: b3 = (a3+b3) − a3 = (a+b)(a2−ab+b2) − a3 (to sam napisałeś)
a+b dzieli prawą stronę, a więc również lewą.
6 kwi 13:40
salv: dzieki za pomoc
6 kwi 13:45
Adamm:
0 ≡ a3 ≡ (−b)3 = −b3 (mod a+b)
⇒
b3 jest podzielne przez a+b
6 kwi 14:11