zad.149 t.2 zbiór Andrzeja Kiełbasy
iteRacj@:

Przekątna AC czworoboku ABCD wpisanego w okrąg o środku S jest średnicą tego okręgu.
Wiedząc, że kąt A jest ostry i |<BSD|=100
o, oblicz miary kątów tego czworokąta.
Zadanie dla zainteresowanych planimetrią (ze zbioru współczesngo − dla odmiany).
6 kwi 10:39
Jerzy:
90,90,50,130
6 kwi 11:17
6latek: kąt A= 50o jako wpisany oparty na tym samym luku co kąt srodkowy DSB
Kąt C=130o
TEraz jeszcze kąt B i D do znalezienia
Skoro AC przechodzi prze srodek okrego to kat D= 90o jako wpisany oparty na srednicy
Wobec tego kat B = 900
6 kwi 11:36
Jerzy:
6 kwi 11:38
iteRacj@:

Dobrze idzie, więc dodam następne zad. do tego twierdzenia.
zad.124 cz.II Boki AD i CD czworokąta ABCD, który jest wpisany w okrąg, mają równą długość.
Uzasadnij, że przekątna BD zawiera się w dwusiecznej <ABC.
6 kwi 13:32
:):
6 kwi 13:43
iteRacj@:

Matura coraz bliżej, rozwiązujemy dalej.
zad.154 cz.II Boki AB i AC czworokąta wpisanego w okrąg są równe przekątnej AC. Kąt BAD ma
miarę 80
o. Znajdź miary pozostałych kątów czworokąta ABCD
6 kwi 14:02
iteRacj@: literówka Boki AB i BC
6 kwi 14:04
matura coraz bliżej :):
6 kwi 14:11
iteRacj@: Najlepiej to rozwiązywanie wychodzi tym, co są już po maturze!
6 kwi 19:40
Eta:
Reszta ,jak widać nie jest zainteresowana
6 kwi 20:21
iteRacj@:
W końcu nie wiadomo, kiedy będą zdawać, może jest jeszcze dużo czasu : )
6 kwi 20:23