Kąty
6latek:

Trojkat ABC wpisany jest w okrag o srodku O
Znajdz miare kąta AOB , jesli :
a) kąt BAC= 80
o i kąt AOC= 140
o
Kat BAC jest oparty na tym samym luku co kąt srodkowy COB
Miara kata srodkowego COB wynosi 160
o
Stad miara kata AOB= 360−(160+140)= 60
o
6 kwi 10:00
iteRacj@: Dzień dobry, zgadza się.
6 kwi 10:04
6latek: Witam serdecznie
6 kwi 10:08
6latek:

b) kąt ABC= 50
o i AB=BC
Stad trojkat ABC jest rownoramienny wiec miara kata ACBwynosi 65
o
Kat ACB jest oparty na tym samym luku co kąt srodkowy AOB wiec miara kąta AOB wynosi 130
o
6 kwi 10:16
iteRacj@: Też się zgadza.
6 kwi 10:18
iteRacj@:

Mam przed oczami akurat zadanie z tego tematu. Spróbuj rozwiązać.
Uzasadnij, że suma miar <BDC i <AEB jest równa 90
o.
6 kwi 10:25
6latek:

c) kąt BAC=60
o i kąt BOC= 130
o
Tutaj cos podali zle dane
6 kwi 10:25
6latek: To jest jeszcze dla mnie za trudne zadanie
jedynie co przychodzi mi do glowy to dorysowac kąty oparte na srednicy czyli kat AEC i ADC
Oba beda mialy po 90o
6 kwi 10:33
Jerzy:
Cześć

Trop jest dobry.Dorysuj kąty środkowe odpowiadające tym kątom.
6 kwi 10:40
iteRacj@: Dorysuj kąty środkowe oparte na tych samych łukach co kąty, których miary masz obliczyć.
6 kwi 10:42
6latek: ja nawet nie wiem gdzie mam dorysowac
6 kwi 10:45
iteRacj@: zadania z nowszych zbiorów też mogą być pouczające 📚
6 kwi 10:46
Jerzy:
Kąt AOB i kąt BOC
6 kwi 10:46
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Tak wlasnie pomyslaem przed chwila
6 kwi 10:47
Jerzy:
Teraz zauważ,że suma tych dwóch kątów to 180.
6 kwi 10:49
6latek: Iteracjo . Ja nie mam nowszych zbiorow
Niem mam Kielbasy, Pazdro czy Nowej ERy . Mam Malek , Drobka Syzmanski .
Wedlug mnie kazdy zbior jest dobry
Za chwile skupie sie na Zadaniu
6 kwi 10:53
6latek: Wiec suma kątow wpisanych opartych na tych lukach wynosi 90o
dziekuje za pomoc w rozwiazaniu
To zadanie bylo pouczajace .Jeszcze raz dziekuje .
6 kwi 11:00
6latek: Juz je przepisuje do zeszytu
6 kwi 11:00