ruch jednostajnie opozniony
poaw: Kierowca samochodu osobowego jedzie ciemną nocą po pustej drodze z prędkością
Vo=108 km/h. Hamulce tego samochodu gwarantują przy tej prędkości drogę hamowania równą
s=90m. W pewnej chwili w świetle reflektorów przeszkodę znajdującą się w odległości D=60m i
natychmiast naciska pedał hamulca. Po jakim czasie uderzy w przeszkodę i jaka będzie jego
prędkość w chwili uderzenia ? Jak zmieniłyby się te wyniki gdyby kierowca zaczął hamować T=1s
później ?
Rozwiązac wykorzystując pochodne (?)
Rozwiazalem zadanie podstawiajac do odpowiednich wzorow, ale ponoć da sie to rozwiazac za
pomocą pochodnych. Mógłby mi to ktoś wyjaśnic?
dodam ze przyspieszenie wyszlo = −5 m/s2 a czas t=6s dla drogi hamowania 90m
Pozdrawiam
6 kwi 00:10
wredulus_pospolitus:
pokaż wzory
6 kwi 00:25
poaw: vk = v0 + at
s = v0 t + 12 a t2
Właściwie z tych dwóch wszystko wyliczyłem
6 kwi 00:31
wredulus_pospolitus:
v
p = 108 km/h = 30 m/s
v
k = 0
s = 90
v(t) = 5*(6−t) (zmiana prędkości jest przeciwproporcjonalna do czasu hamowania)
v'(t) = −5 = a
6 kwi 00:35
poaw: Hmmm, a nie da się wyliczyć tego nie znając wcześniej jakie jest przyspieszenie i czas? Bo z
tego co widze to użyłes danych z moich wcześniejszych obliczeń.
6 kwi 12:25