pomozecie
asija: Liczby 1, x, 7x−6 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz x.
5 kwi 23:37
Eta:
1,6,36 lub 1,1,1
x=6 v x=1
5 kwi 23:39
ABC:
to jak,pomożecie towarzysze? pomożemy!

7x−6=x
2
x
2−7x+6=0
(x−1)(x−6)=0
5 kwi 23:42
asija:
5 kwi 23:44
Jolanta: tutaj musisz znać wzór na środkowy wyraz
5 kwi 23:45
ABC:
ty za młoda jesteś a ja już byłem na świecie gdy Edward Gierek wypowiadał te słowa

skorzystaliśmy z tego , że jeśli mamy trzy kolejne wyrazy geometrycznego, to iloczyn skrajnych
jest równy kwadratowi środkowego
5 kwi 23:46
asija: Jolanta pomożesz?
5 kwi 23:48
Jolanta: tak to ,które zdanie ?
5 kwi 23:49
janek191:
W ciągu geometrycznym
an−1,an,an+1
(an)2 = an−1 *an+1
Mamy
1,x, 7 x − 6
więc
x2 = 1*(7 x − 6)
x2 = 7 x − 6
x2 − 7 x + 6 = 0
zapisujemy w postaci iloczynowej
( x − 1)*(x − 6) = 0
x = 1 lub x = 6
===============
6 kwi 06:36