?
asija: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an) mając dane:
a2+a3=7 i a3+a8=−11
5 kwi 23:31
ABC:
z jednej strony a
8−a
2=6r
a z drugiej a
8−a
2=(a
8+a
3)−(a
3+a
2)=−11−7=−18
stąd 6r=−18, r=−3 i dalej łatwo
5 kwi 23:39
asija: i tak nie rozumiem, przepraszam
5 kwi 23:40
asija: słaba jestem z matematyki, a staram się jak mogę
5 kwi 23:41
Jolanta: A chcesz zrozumieć ? to postaram sie wytlumaczyc
5 kwi 23:43
asija: ok
5 kwi 23:48
asija: Na egzaminie się napewno przyda taka wiedza
5 kwi 23:49
ABC:
od poniedziałku strajk przecież, jakie egzaminy?
5 kwi 23:50
asija: w zaocznych nie ma strajku, a ja zajęcia mam w weekendy
5 kwi 23:51
ABC:
a widzisz durni akademiccy nauczyciele nie strajkują
5 kwi 23:53
asija: dzięki wszystkim za pomoc, wybaczcie ale nie jestem w stanie usiedziec dlużej przy komputerze,
może dziś chociaz uda mi się wyspać, bo w szpitalnych łóżkach fatalnie się spi
5 kwi 23:54
asija: trudno najwyżej obleje
5 kwi 23:55
asija: nie mam już siły, a jutro zajęcia
5 kwi 23:55
ABC:
słodkich senków
5 kwi 23:55
Jolanta: spokojnie wzór na an znasz ?
5 kwi 23:56
Jolanta: an=a1+(n−1)r n to miejsce ,które liczba zajmuje an to jej wielkość
a2=a1+r a3=a1+2r a8=a1+7r
a2+a3=7
a1+r+a1+2r=7
2a1+3r=7
a3+a8=−11
a1+2r+a+7r=−11
2a1+9r=−11
mamy do rozwiązania układ rownań
2a1+3r=7
2a1+9r=−11
6 kwi 00:06