pomozecie
asija: Oblicz sumę ciągu geometrycznego 3+32+......+36
5 kwi 23:20
ICSP: 3 + 9 + 27 + 81 + 243 + 729 = 30 + 90 + 972 = 1092
5 kwi 23:24
asija: i to juz?
5 kwi 23:29
ICSP: dodanie do siebie 6 liczb nie jest zbyt skomplikowane.
Można to zrobić w jednej linijce.
5 kwi 23:30
asija: dzięki
5 kwi 23:31
ABC:
zapewne autorowi zadania chodziło o skorzystanie ze wzoru
| 3(1−36) | | 3*(−728) | |
| = |
| =1092  |
| 1−3 | | −2 | |
5 kwi 23:32
ICSP: Stosować wzór którego 90% maturzystów nawet nie pamięta po to aby dodać 6 liczb ?
5 kwi 23:33
asija: dzięki za wszystkie odpowiedzi, jesteście kochani
5 kwi 23:35
Jolanta: A to od początku tak wygląda
a
n=a
1*q
n−1
3
6=3*3
6 n=6
5 kwi 23:42