proszę o pomoc
asija: Wyznacz liczbę n wyrazów ciągu arytmetycznego (an) o różnicy r, wiedząc, że:
sn=126 a1=31 r=−4
5 kwi 23:18
6latek: Bardzo prosze
Wyznacz z tego n podsatwiajac dane z zadania
5 kwi 23:24
ICSP: S1 = 31
S2 = 31 + 27 = 58
S3 = 58 + 23 = 71
S4 = 71 + 19 = 90
S5 = 90 + 15 = 105
S6 = 105 + 11 = 116
S7 = 116 + 7 = 123
S8 = 123 + 3 = 126
5 kwi 23:26
asija: dziękuję
5 kwi 23:26
Jolanta: ICSP wytłummaczył ci ale liczyć musisz ze wzoru bo jeśli będzie do policzenia suma np 100 liczb
?
5 kwi 23:29
asija: jejku ja juz zasypiam, nie ogarniam juz dzisiaj tego wszystkiego ehhh
5 kwi 23:33
ICSP: Masz wzór wyżej.
Podstawiasz i liczysz n.
5 kwi 23:34