sad
pomocy: Rozwiąż równanie 1sinx− 1cosx=2√2
Trygonometria, najgorsze co może być
5 kwi 22:23
ICSP: cosx − sinx = √2sin(2x)
cosx − sinx = −√2(cosx − sinx)2 + √2
Podstawienie:
t = cosx − sinx , |t| ≤ p[2}
sprowadzi równanie do równania kwadratowego.
5 kwi 22:27
wredulus_pospolitus:
skoro trygonometria to najgorsze ... to zobaczymy co będzie na studiach jak będą zespolone
5 kwi 22:29
Eta:
Korzystamy ze wzorów:
cosx−sinx=
√2sin(
π4−x)
i 2sinx*cosx=sin(2x)
założenie sinx≠0 i cosx≠0
| | cosx−sinx | |
|
| =2√2 / *sinxcosx |
| | sinx*cosx | |
√2sin(2x)
√2=
√2sin(
π4−x}
sin(2x)=sin(
π4−x)
| | π | | π | |
2x= |
| −x+2kπ v 2x= − |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
...................
x= .................. v x=....................
5 kwi 22:40