matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo Oof: Jakiego intuicyjnego oczekiwania stawianego prawdopodobieństwu nie dałoby się spełnić naruszając równanie: P(Ω) = 1?
5 kwi 22:09
PW: Nie, to już jest jednak marudzenie.
5 kwi 22:12
Oof: Tzn rozumiem że prawdopodobieństwo że zdarzy się cokolwiek jest równe 1,ale nie wiem jaka odpowiedź jest ode mnie oczekiwana
5 kwi 22:12
wredulus_pospolitus: Ale że o co mu/jej chodzi
5 kwi 22:13
Oof: Chodzi mi o to, że mam takie zadanie, które właśnie napisałem. Pozdrawiam serdecznie
5 kwi 22:20
Eta: Zadanie typu: "ogrodnik zasadził x − białych róż i y −− czerwonych róż" Ile lat ma córka ogrodnika ? i jakiej rasy jest pies ogrodnika? emotka
5 kwi 22:23
wredulus_pospolitus: Oki ... a wyjaśnij mi tą treść bo jak dla mnie to 'mało po polskiemu' ona jest.
5 kwi 22:27
Leszek: Lub np. " pociag jedzie z miejscowosci A do B z predkoscia v = 60 km/h i o godzinie 1215 mija miejscowosc C . Ile lat ma zawiadowca stacji C ? ? ? " Kto stawia takie belkotliwe pytania ? ?
5 kwi 22:27
wredulus_pospolitus: i o co chodzi z tym "naruszając równanie P(Ω) = 1"
5 kwi 22:28
Oof: Gdyby tak nie było to nie pisalbym tu tego zadania. Jest to zadanie otwarte i doceniana jest własna odpowiedź. Może więc chodzi o to, że gdyby nie było prawdą P(Ω) = 1, to narusza to intuicyjnie oczekiwanie, że coś musi się zdarzyć zawsze. Jak myślicie?
5 kwi 22:30
Oof: No ja tylko treść zadania dostałem, ale interpretuję to tak: Jakiego intuicyjnego oczekiwania stawianego prawdopodobieństwu nie dałoby się spełnić gdyby nie było prawdą P(Ω)=1
5 kwi 22:32
wredulus_pospolitus: No dobra ... trochę jaśniej Jakiego intuicyjnego oczekiwania? Takiego, że szansa na wystąpienie bądź nie wystąpienie jakiegoś zdarzenia nie byłoby czymś 'pewnym' Gdyby P(Ω) < 1 ... to P(A) + P(A') < 1 czyli: szansa wyrzucenia orła i NIE WYRZUCENIA orła nie byłoby wszystkim co się może zdarzyć. Mogłoby się zdarzyć coś jeszcze, o czym nikt nie wie (co nie byłoby równoznaczne z wyrzuceniem bądź niewyrzuceniem orła), czyli np. JEDNOCZESNE wyrzucenie i niewyrzucenie orła.
5 kwi 22:38
Mila: Ω − zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych pewnego doświadczenia losowego. Lista zdarzeń elementarnych jest tak sporządzana, że każdy wynik wymieniony na liście wyklucza wszystkie inne. Jeżeli P(Ω)≠1 to oznaczałoby np. że istniałoby zdarzenie A⊂Ω, że A∪A'≠Ω Może PW, lepiej wytłumaczy.
5 kwi 22:56
Mila: Widzę, że Artur ma podobny przykłademotka
5 kwi 23:06