Prawdopodobieństwo
Oof: Jakiego intuicyjnego oczekiwania stawianego prawdopodobieństwu nie dałoby się spełnić
naruszając równanie: P(Ω) = 1?
5 kwi 22:09
PW: Nie, to już jest jednak marudzenie.
5 kwi 22:12
Oof: Tzn rozumiem że prawdopodobieństwo że zdarzy się cokolwiek jest równe 1,ale nie wiem jaka
odpowiedź jest ode mnie oczekiwana
5 kwi 22:12
wredulus_pospolitus:
Ale że o co mu/jej chodzi
5 kwi 22:13
Oof: Chodzi mi o to, że mam takie zadanie, które właśnie napisałem. Pozdrawiam serdecznie
5 kwi 22:20
Eta:
Zadanie typu:
"ogrodnik zasadził x − białych róż i y −− czerwonych róż"
Ile lat ma córka ogrodnika ? i jakiej rasy jest pies ogrodnika?
5 kwi 22:23
wredulus_pospolitus:
Oki ... a wyjaśnij mi tą treść bo jak dla mnie to 'mało po polskiemu' ona jest.
5 kwi 22:27
Leszek: Lub np. " pociag jedzie z miejscowosci A do B z predkoscia v = 60 km/h i o godzinie
1215 mija miejscowosc C . Ile lat ma zawiadowca stacji C ? ? ? "
Kto stawia takie belkotliwe pytania ? ?
5 kwi 22:27
wredulus_pospolitus:
i o co chodzi z tym "naruszając równanie P(Ω) = 1"
5 kwi 22:28
Oof: Gdyby tak nie było to nie pisalbym tu tego zadania.
Jest to zadanie otwarte i doceniana jest własna odpowiedź.
Może więc chodzi o to, że gdyby nie było prawdą P(Ω) = 1, to narusza to intuicyjnie
oczekiwanie, że coś musi się zdarzyć zawsze.
Jak myślicie?
5 kwi 22:30
Oof: No ja tylko treść zadania dostałem, ale interpretuję to tak:
Jakiego intuicyjnego oczekiwania stawianego prawdopodobieństwu nie dałoby się spełnić gdyby
nie było prawdą P(Ω)=1
5 kwi 22:32
wredulus_pospolitus:
No dobra ... trochę jaśniej
Jakiego intuicyjnego oczekiwania? Takiego, że szansa na wystąpienie bądź nie wystąpienie
jakiegoś zdarzenia nie byłoby czymś 'pewnym'
Gdyby P(Ω) < 1 ... to P(A) + P(A') < 1
czyli:
szansa wyrzucenia orła i NIE WYRZUCENIA orła nie byłoby wszystkim co się może zdarzyć. Mogłoby
się zdarzyć coś jeszcze, o czym nikt nie wie (co nie byłoby równoznaczne z wyrzuceniem bądź
niewyrzuceniem orła), czyli np. JEDNOCZESNE wyrzucenie i niewyrzucenie orła.
5 kwi 22:38
Mila:
Ω − zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych pewnego doświadczenia losowego.
Lista zdarzeń elementarnych jest tak sporządzana, że każdy wynik
wymieniony na liście wyklucza wszystkie inne.
Jeżeli P(Ω)≠1 to oznaczałoby np. że istniałoby zdarzenie A⊂Ω, że
A∪A'≠Ω
Może PW, lepiej wytłumaczy.
5 kwi 22:56
Mila:
Widzę, że
Artur ma podobny przykład
5 kwi 23:06