trojkat rownoramienny
6latek:

Udowodnij ze trojkat ktorego wirzcholkami sa srodki bokow trojkata rownoramiennego jest tez
trojkatem rownoramiennym
Pomyslaem nad wykorzystaniem kątow
czyli dwie proste rownolegle przeciete sieczna (kąty odpowiadajace
Stad mam rowne katy przy podsatwie FE stad wniosek z etrojkat jest rownoramienyy
Drugi pomysl to poprowadzic dwusieczna kata γ i tez wykazac przystawanie trojkatow (mialbym
prostokatne
Jest jakis jeszce inny ?
5 kwi 20:47
5 kwi 20:52
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Wiesz to jest z przystawania trojkatow
Tak wniosek trojkat jest rownoramienny
Prosba bo ja mam chyba jakies zacmienie
Wylicz ile wynosi kąt FED na moim rysunku
jest tak α+y+[180
o−(α+γ)]=180
o
Po kolei
5 kwi 20:58
6latek: Mozna prosic ?
Cos mi nie wychodzi .
Eta pewnie boki zrywa . No trudno
5 kwi 21:20
Eta:
5 kwi 21:29
6latek: Eta 
dziekuje
Ale mozesz zrobic to obliczenie tego kąta ?
5 kwi 21:33
Eta:

2α+2γ=180
o ⇒α+γ=90
o
5 kwi 21:42
Mila:
DBEF− równoległobok− kąty przeciwległe równe
albo tak:
2α+γ=180
α+γ+x=180
x=α
5 kwi 21:44
6latek: Dziekuje za to rowniez
Ale chcialem to z 20 : 58 jesli mozna
5 kwi 21:45
Eta:
Często zadajesz takie pytania,że "nie wiem o co pytasz"? i po co pytasz?
5 kwi 21:49
6latek: α+γ+[180−(α+γ)]=180
α+γ+180−α+γ=180
2γ=0 ⇒γ=0 niemozlie
wiec gdzie robie blad zeby obliczyc miare kąta FED ?
Te sposoby ktore mi ppokazalyscie to rozumiem
5 kwi 21:57
6latek: Chyba ze jest to po prostu
∡FED=∡EFD=180o−(α+γ) i te kąty sa rowne
A obliczenie ktore zastosowalem bylo złe .
5 kwi 22:08
Eta:
x=|∡FED|
α+γ+x=180o i 2α+γ=180o
to α+γ+x=2α+γ
x=α
====
5 kwi 22:12
6latek:
5 kwi 22:17
Eta:
5 kwi 22:21