Oblicz
Ok: Dany jest trójkąt ABC o bokach długości |BC| =a, |AC|= b taki, że a ≥b≥|AB| . Wyznacz długość
najkrótszego odcinka o końcach należących do boków trójkąta AC i BC, który dzieli trójkąt ABC
na trójkąt i czworokąt o równych polach wiedząc, że |∡ACB| = γ
Proszę o wskazówki
5 kwi 20:39
Mila:

a ≥b≥|AB| , |∡ACB| = γ
1) DE||AB
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| a*b*sinγ , PΔCDE= |
| a*b*sinγ |
| | 2 | | 4 | |
ΔCDE∼ΔABC
2) Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa
| | 1 | | √2 | |
|DE|= |
| *|AB|= |
| |AB| |
| | √2 | | 2 | |
|AB|
2=a
2+b
2−2abcosγ
...
5 kwi 21:08
Ok: Dziękuję
6 kwi 16:44