wykaz ze
asdfg: Czy istnieją dwie różne liczby rzeczywiste dodatnie a, b, takie, że suma ich logarytmów
dziesiętnych jest równa logarytmowi dziesiętnemu ich sumy ? Odpowiedź dokładnie uzasadnij.
5 kwi 20:13
Jerzy:
log(ab) = log(a + b)
5 kwi 20:19
Satan: Logarytmy o identycznych podstawach są równe wtedy, gdy logarytmowane liczby są równe.
Stąd otrzymujemy równanie:
ab = a + b
Wyraźmy jedną niewiadomą przy pomocy drugiej:
ab − a = b
a(b − 1) = b
Co wyklucza b = 1.
Odpowiedź: tak, istnieją. Oczywiście jeszcze trzeba to uargumentować.
6 kwi 09:31
ABC:
na pytanie istnieją wystarczy napisać
wskazujemy a=2 b=2
lub też a=3 b=1.5 , ewentualnie można komentarz dopisać że nawet nieskończenie wiele takich
par istnieje
i rozumowanie takie jak powyżej
6 kwi 10:05
Satan: @ABC Nie zapominając, że a ≠ b
6 kwi 10:21
ABC:
słuszna uwaga
6 kwi 12:18