Przystawanie trojkatow
6latek: https://zapodaj.net/5fd812a268530.jpg.html
Bardzo przepraszam ze w takiej to jest formie ale byloby za duzo rysowania
Chodzi o zadanie nr 273 i 276 (nr 274 i 275 mam zrobione )
Jesli chodzi o zadanie nr 273 to wedlug mnie
a) e) f) to sa trojkaty przystajace
5 kwi 19:25
wredulus_pospolitus:
a (g) czemu nie

masz podobieństwo bkb (wspólny bok mają) więc z tw. cosinusów wiesz że i
trzeci bok jest taki sam
5 kwi 19:28
wredulus_pospolitus:
ΔRTS i ΔRZY jest oczywiste
ΔRZU i ΔRSW mają te same dwa kąty (przy Z i S wynika z danych w zadaniu −−− a przy R na
podstawie danych zadania) oraz jeden z boków równy (pomiędzy tymi kątami)
To oznacza, że |RW| = |RU| więc |YW| = |TU| (bo |RY| = |RT| <−−− wysokości pierwszych dwóch
przystających)
więc ΔTUP i ΔYWP przystające
no i na koniec zostaje nam przystawanie ΔRTP i ΔRYP (wspólny jeden bok, drugi bok równy
<wysokości innych trójkątów>, i kąt pomiędzy tymi bokami = przystawanie)
5 kwi 19:36
wredulus_pospolitus:
Więc i jeszcze zapomniałem o ΔRSP i ΔRZP które są złożeniem dwóch parami przystających
trójkątów
5 kwi 19:37
Eta:
Ja się nie podejmuję ... bo kark można skręcić
5 kwi 19:37
wredulus_pospolitus:
Jeżeli jeszcze jakieś pary trójkątów pominąłem to z pewnością i one będą przystające ... bo już
zbyt wiele rzeczy (kątów i długości boków) jest równa, aby mogło być inaczej
5 kwi 19:38
6latek: A b) c) d) dlaczego nie sa ?
5 kwi 19:38
wredulus_pospolitus:
Jeżeli dobrze policzyłem ... ogólnie powinno być 6 par przystających trójkątów
5 kwi 19:39
wredulus_pospolitus:

(b) dlatego nie (dwa możliwe położenia boku o długości b)
5 kwi 19:41
wredulus_pospolitus:
(c) ... 'kąt po innej stronie' względem boków a i b
5 kwi 19:41
wredulus_pospolitus:
(b) 'bok o długości a po innej stronie' względem kątów α i β
5 kwi 19:42
6latek: Przepraszam Eta
Ja go po zeskanowaniu obrocilem .Nie wiem dlaczego tak sie wstawilo .
Artur tam w zadaniu nr 276 to tak zauwazylem ze wszystkie te trojkaty beda przystajace na
podstawie cech przystawania trojkatow prostokatnych
5 kwi 19:42
Bleee:
Przystawania pierwszej pary niesie za sobą przystawanie pozostałych par.
5 kwi 19:44
6latek: Bardzo dziekuje za pomoc
5 kwi 19:48
Satan: 6latek, taka mała pomoc ode mnie w dziedzinie wrzucania obrazków − w aplikacjach do otwierania
zdjęć można znaleźć taką opcję jak "obróć o...". Wystarczy obrócić, zapisać i wrzucić

Dzięki temu wszyscy skorzystają
5 kwi 20:13
6latek: Czesc

Ale do tej pory wstawialem i wszystko bylo dobrze
Nie wiem czy od razu tego nie obrocilem po zaimportowaniu ?
5 kwi 20:50
Satan: Zdjęcie należy obrócić przed zaimportowaniem pliku, po importowaniu już nie można go obrócić

Jeśli używasz Windowsa, to bazowa aplikacja do otwierania zdjęć ma taką funkcję. Spróbuj sobie
wgrać nieobrócone zdjęcie, a potem obrócone i zobaczysz, że będzie zaimportowane tak, jak je
wrzuciłeś
6 kwi 12:31