matematykaszkolna.pl
Przystawanie trojkatow 6latek: https://zapodaj.net/5fd812a268530.jpg.html Bardzo przepraszam ze w takiej to jest formie ale byloby za duzo rysowania Chodzi o zadanie nr 273 i 276 (nr 274 i 275 mam zrobione ) Jesli chodzi o zadanie nr 273 to wedlug mnie a) e) f) to sa trojkaty przystajace
5 kwi 19:25
wredulus_pospolitus: a (g) czemu nie masz podobieństwo bkb (wspólny bok mają) więc z tw. cosinusów wiesz że i trzeci bok jest taki sam
5 kwi 19:28
wredulus_pospolitus: ΔRTS i ΔRZY jest oczywiste ΔRZU i ΔRSW mają te same dwa kąty (przy Z i S wynika z danych w zadaniu −−− a przy R na podstawie danych zadania) oraz jeden z boków równy (pomiędzy tymi kątami) To oznacza, że |RW| = |RU| więc |YW| = |TU| (bo |RY| = |RT| <−−− wysokości pierwszych dwóch przystających) więc ΔTUP i ΔYWP przystające no i na koniec zostaje nam przystawanie ΔRTP i ΔRYP (wspólny jeden bok, drugi bok równy <wysokości innych trójkątów>, i kąt pomiędzy tymi bokami = przystawanie)
5 kwi 19:36
wredulus_pospolitus: Więc i jeszcze zapomniałem o ΔRSP i ΔRZP które są złożeniem dwóch parami przystających trójkątów
5 kwi 19:37
Eta: Ja się nie podejmuję ... bo kark można skręcić emotka
5 kwi 19:37
wredulus_pospolitus: Jeżeli jeszcze jakieś pary trójkątów pominąłem to z pewnością i one będą przystające ... bo już zbyt wiele rzeczy (kątów i długości boków) jest równa, aby mogło być inaczej emotka
5 kwi 19:38
6latek: A b) c) d) dlaczego nie sa ?
5 kwi 19:38
wredulus_pospolitus: Jeżeli dobrze policzyłem ... ogólnie powinno być 6 par przystających trójkątów
5 kwi 19:39
wredulus_pospolitus: rysunek (b) dlatego nie (dwa możliwe położenia boku o długości b)
5 kwi 19:41
wredulus_pospolitus: (c) ... 'kąt po innej stronie' względem boków a i b
5 kwi 19:41
wredulus_pospolitus: (b) 'bok o długości a po innej stronie' względem kątów α i β
5 kwi 19:42
6latek: Przepraszam Eta Ja go po zeskanowaniu obrocilem .Nie wiem dlaczego tak sie wstawilo . Artur tam w zadaniu nr 276 to tak zauwazylem ze wszystkie te trojkaty beda przystajace na podstawie cech przystawania trojkatow prostokatnych
5 kwi 19:42
Bleee: Przystawania pierwszej pary niesie za sobą przystawanie pozostałych par.
5 kwi 19:44
6latek: Bardzo dziekuje za pomoc emotka
5 kwi 19:48
Satan: 6latek, taka mała pomoc ode mnie w dziedzinie wrzucania obrazków − w aplikacjach do otwierania zdjęć można znaleźć taką opcję jak "obróć o...". Wystarczy obrócić, zapisać i wrzucić emotka Dzięki temu wszyscy skorzystają emotka
5 kwi 20:13
6latek: Czesc emotka Ale do tej pory wstawialem i wszystko bylo dobrze Nie wiem czy od razu tego nie obrocilem po zaimportowaniu ?
5 kwi 20:50
Satan: Zdjęcie należy obrócić przed zaimportowaniem pliku, po importowaniu już nie można go obrócić emotka Jeśli używasz Windowsa, to bazowa aplikacja do otwierania zdjęć ma taką funkcję. Spróbuj sobie wgrać nieobrócone zdjęcie, a potem obrócone i zobaczysz, że będzie zaimportowane tak, jak je wrzuciłeś emotka
6 kwi 12:31