proszę o rozwiązanie
jurek: Trzech przyjaciół chciało wspólnie zakupić jacht . Udział Marka wynosił 80000zł
a udziały Darka i Jarka wynosiły po 60000zł
Przy zakupie udało się obniżyć cenę jachtu do 190000zł Ile pieniędzy powinien zapłacić każdy
z przyjaciół aby jego wpłata była proporcjonalna do pierwotnej ceny jachtu.
5 kwi 19:13
Jerzy:
Słyszałeś coś o procentach ?
5 kwi 19:20
PW: "aby jego wpłata była proporcjonalna do pierwotnej ceny jachtu" − a co to ma znaczyć?
Czy idzie o to, aby ich wpłaty były do siebie tak samo proporcjonalne jak przy planowanej cenie
zakupui?
5 kwi 20:35
jurek: obliczyłem udziały wszystkich
2*60000 + 80000 = 200000
200000−190000 = 10000 zł
ale dalej nie wiem jak dalej
5 kwi 20:39
PW: O, policzyłeś ile zdołali utargować. A po co?
5 kwi 20:41
ABC:
80000/200000=x/190000 i wylicz z tego x to będzie wpłata Marka i potem analogicznie dwóch
następnych
5 kwi 20:42
jurek: tekst jest dobrze napisany
5 kwi 20:45
PW: jurek, dobrze napisany, ale bez sensu − nie widzisz tego?
5 kwi 20:49
jurek: zadania podane przez nauczyciela z arkuszy przygotowujące do egzaminu dla klasy ósmej
5 kwi 21:12
PW: No i co, ma to oznaczać, że jest to sensowne?
Pierwotna cena jachtu to 200000 złotych. Postawione pytanie brzmi więc:
− Ile powinien zapłacić każdy z przyjaciół, aby jego wpłata była proporcjonalna do 200000 zł?
Co to ma do licha znaczyć?
5 kwi 21:25
jurek: dziękuję ABC
podobnie obliczyłem dla Darka i Jarka
ale jeszcze mam jedno zadanie z tego arkusza
Bolek Lolek i Tola grają w tenisa stołowego zgodnie z zasadą; przegrywający seta ustępuje
miejsca
temu ,który nie grał. Po pewnym czasie okazało się, że Lolek rozegrał 3 sety a Tola 7 setów.
Ile setów rozegrał Bolek . Odpowiedź uzasadnij
5 kwi 21:27
ABC:
z tych zasad wynika że zawodnik nawet jeśli przegra to siedzi 1 set na trybunie i wraca na
stół, a więc ile maksymalnie setów mogło być rozegranych skoro Lolek grał tylko 3 razy?
5 kwi 21:44
PW: Tola wygrała wszystkie sety, Bolek i Lolek kolejno zmieniali się jako przegrywający.
W kolejnych setach spotykali się:
1. T, B
2. T, L
3. T, B
4. T, L
5. T, B
6. T, L
7, T, B
Odpowiedź: Bolek rozegrał 4 sety.
Jest jakiś pomysł, jest uzasadnienie. Mam jednak wątpliwość − czy jest to jedyna możliwość
(wypadałoby to uzasadnić)
5 kwi 21:45
ABC:
masz wyżej uzasadnienie
5 kwi 21:46
PW: Mam następną wątpliwość − czy ten arkusz nie jest zbyt ambitny? Nie wiem jak zakwalifikować to
zadanie − jest to coś, czego uczy się uczniów szkoły podstawowej, czy raczej coś z zakresu
zagadek logicznych badających inteligencję (typu MENSA).
5 kwi 21:54
Jolanta: Pewnie z tej samej ksiażki ,z ktorej miałam do policzenia zadanie z procentami i wszyscy mieli
wątpliwości
5 kwi 23:33
jurek: słusznie pisze Jolanta to jest ta sama książka
wszystkim bardzo dziękuję za rozwiązanie
jeszcze raz te zadania przemyślę
6 kwi 16:48