Pomocy
Janusz:

W trójkąt różnoboczny ABC wpisano kwadrat(zobacz na rysunek obok) wiadomo,że bok kwadratu
ma długość 20 cm, zaś wysokość trójkąta opuszczona na bok AB jest równa 28cm . Oblicz pole
trójkąta ABC
5 kwi 18:59
wredulus_pospolitus:

z podobieństwa trójkątów:
x | | 10 | |
| = |
| −> x =  |
20 | | 8 | |
więc podstawa |AB| = 2*(x+10) = ...

więc ule wynosi pole trójkąta
5 kwi 19:25
Janusz: na pwno nie tyle bo to trójkąt różnoboczny a nie równoboczny a mój rysunek daleki od dokładnego
5 kwi 19:27
Jerzy:
@Janusz,nosisz okulary ? To załóż , albo nie wypisuj głupot.
5 kwi 19:30
Eta:

Z podobieństwa trójkątów ABC i GFC z cechy (kkk)
| a | | 20 | |
|
| = |
| ⇒ a=........... |
| 28 | | 8 | |
| 1 | |
P(ABC)= |
| a*h=.............. |
| 2 | |
5 kwi 19:32
Jerzy:
Kuźwa, też przeczytałem,że bok trójkąta to 20. Zakładam okulary
5 kwi 19:35
Eta:
5 kwi 19:35
Janusz: dziękuję bardzo <3
5 kwi 19:41