wykres funkcji
Marek: Zapisz wzór funkcji, który wykres otrzymasz w wyniku przesunięcia wykresu funkcji
f(x)=|x−1|+3:
a) o 2 jednostki w prawo
b) o 3 jednostki do góry
c) o 5 jednostek w lewo i 2 jednostki w dół.
5 kwi 16:21
Jerzy:
Zasadę znasz ?
5 kwi 16:51
Eta:
y=f(x−p)+q wektor przesunięcia u=[p,q]
dla p>0 w prawo o p jednostek i dla q>0 g jednostek do góry
dla p<0 w lewo p jednostek i dla q<0 w dół q jednostek
f(x)=|x−1|+3 u=[2,0]
a) g(x)=|x−2−1|+3
g(x)= |x−3|+3
============
b) ..............
c)................
wykonaj samodzielnie i podaj wynik to sprawdzę
5 kwi 17:11
Marek: b) g(x) =|x−1| +6
c)g(x) = |x+4|+1
5 kwi 19:58
Jerzy:
5 kwi 20:07