matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczanie ciągów
Mayo:
Ciąg (a
n
) określony wzorem a
n
= (−1)
n
(n
2
− 2n) dla n∊N. Oblicz a
2
− 2a
5 kwi 16:03
Jerzy:
a
2
= (−1)
2
*(2
2
− 2*2) = 4 − 4 = 0 Zatem: a
2
− 2a = 0 − 2a = − 2a
5 kwi 16:11