stereometria
salv:

W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna ma długość 3
√6 , a krawędź podstawy ma
długość 12. Oblicz miarę kąta utworzonego przez dwie sąsiednie ściany boczne.
| | 1 | |
Powyliczalem dwa cosinusy w trojkacie BCS.Wyszedl mi cosγ=− |
| z tw. cos,no i cosβ |
| | 3 | |
| | 2√6 | |
obliczylem trojkata SOC wyszlo cosβ= |
| . |
| | 6 | |
Potem znowu tw.cos w trojkatac SGB oraz BGC,czyli
| | 2√6 | |
z2=(3√6−x)2+144−24(3√6−x)* |
| |
| | 6 | |
z
2=x
2+54+2
√6x
odjąłem stronami i wychodzi mi 0=0..Chyba zły pomysł na to zadanie mam
5 kwi 15:55
salv: Dodam,że już na internecie sprawdzałem rozwiązania ale chce wiedzieć co tu jest nie tak
5 kwi 15:56
Mila:

Otrzymałeś tożsamość:
| | 1 | |
1) ΔBSC− Δrozwartokątny równoramienny (cos∡S=− |
| ) |
| | 3 | |
2) Przekrój będzie inny niż narysowałeś.
3) Aby znaleźć miarę kąta liniowego między ścianami bocznymi musimy
przeciąć płaszczyzną prostopadłą do krawędzi SC.
4) przesuwam h tak, aby spodkiem był środek BC
Teraz licz .
5 kwi 19:15