matematykaszkolna.pl
Kąt prosty i punkty 6latek: Na jednym z ramion kąta prostego wybrano punkty A i B Znajdz konstrukcyjnie punkt ktory jest jednakowo odlegly od drugiego ramienia kąta oraz punktow A i B
5 kwi 14:27
ite: Rysunek tu jest bardzo się przyda. Wyznacz zbiór punktów równoodległych od A i B.
5 kwi 14:37
6latek: rysunek
5 kwi 14:39
ite: Jaka jest odległość punktów leżących na symetralnej AB od drugiego ramienia kąta?
5 kwi 14:40
6latek: Powiedzmy ze OA+AS gdzie O wierzcholek kąta prostego a S srodek odcinka AB
5 kwi 14:43
wredulus_pospolitus: czyli punkt ma być równo odległy od: punktu A, punktu B oraz prostej zawierającej ramię na którym NIE JEST ani punkt A ani B, tak ?!
5 kwi 14:49
6latek: tak wredulus .
5 kwi 14:51
ite: Symetralna jest prostopadła do ramienia kąta zawierającego A i B. Jest więc równoległa do drugiego ramienia kąta. Równoległa czyli równoodległa.
5 kwi 14:54
jc: Coś mam, ale pewnie jak wrócę z pracy, to Mila lub Eta napiszą rozwiązanie emotka
5 kwi 14:56
Jerzy: Wybierz na symetralnej dowolny punkt o i narysuj okrąg o środku O i promieniu OB, ale takim, aby okrąg przeciął drugie ramie kata
5 kwi 14:56
wredulus_pospolitus: rysunek 1) masz wyznaczoną oś symetrii, która pokazuje gdzie muszą być punkty punkty równoodległe od A i B 2) tylko na tej prostej może być szukany punkt 3) cyrklem odmierzasz odległość osi symetrii od wierzchołka kąta 4) odmierzasz cyrklem taką własnie odległość od punktu A 5) przecięcie z osią symetrii daje Ci szukany punkt
5 kwi 14:57
Jerzy: Nie.... nie o to chodziła emotka
jc: Teraz zauważyłem, że kąt jest prosty. To ułatwia rozwiązanie. Spróbuj sam.
wredulus_pospolitus: rysunek dla sprawdzenia rysujesz okrąg o promieniu |AS|. Jak widzisz −−− na rysunku jest 'delikatnie' niedokładnie
5 kwi 15:00
6latek: dziekuje wszystkim Ja wszystko bralem odwrotnie . Chcialem konstruowac trojkat rownoramienny zeby punkt C lezal na drugim ramieniu kata emotka
5 kwi 15:03
6latek: ite Bedziesz wieczorem ?
5 kwi 15:04